Drukste avondspits ooit in Nederland

Vrijdag 25 november 2005 staat voorlopig te boek als de dag met de langste avondspits in de historie van de Nederlandse snelwegen. Op de A2 stond vrijdag in de avondspits de langste file met 90 kilometer in zuidelijke richting. Volgens de ANWB stond er rond zes uur in totaal 802 kilometer kilometer.

De ANWB adviseert automobilisten vrijdag de weg niet op te gaan in het midden en zuiden van het land. Er staan diverse files van tientallen kilometers lang.

De files lossen heel langzaam op. Rond 20.00 uur stond er nog ruim 500 kilometer file. "Dit is niet normaal", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Op de A1 staat vrijdagmiddag in oostelijke richting een file van 70 kilometer lang. Volgens de ANWB is "er niet door te komen". 

Dekens

Medewerkers van hulpdiensten gaan dekens en warme drankjes uitdelen aan automobilisten, die al urenlang vast zitten op de snelwegen A1 en A50. Dat heeft een politiewoordvoerder vrijdagavond gezegd in een extra uitzending van Omroep Gelderland.

Volgens de woordvoerder staan met name op de A50 (Apeldoorn - Arnhem) automobilisten, die al om elf uur vrijdagmorgen in de file terecht zijn gekomen en sindsdien nauwelijks zijn opgeschoten. Maar de politie kan niet garanderen dat de hulpverleners iedereen kunnen bereiken, want op sommige plaatsen is de sneeuw in de berm langs de A50 wel een meter diep.

De politie raadt mensen in de file aan om in hun auto te blijven zitten en de verwarming niet te hoog te zetten. De woordvoerder kan nog geen enkele indicatie geven over het tijdstip dat er mogelijk weer beweging zou kunnen komen in het verkeer.

Het is wel eens eerder voorgekomen dat het extreem druk was op de snelwegen in Gelderland, maar in die gevallen was dat in het hele land zo. "Dit is nog nooit eerder alleen in dit gebied gebeurd", aldus een woordvoerder.

Crisiscentrum

Politie, brandweer en andere hulpdiensten hebben in Apeldoorn een crisiscentrum ingericht. De hulpdiensten maken zich zorgen over automobilisten, van wie sommigen al sinds vrijdagmorgen vast zitten in een file ergens op de Veluwe.

Dat heeft een politiewoordvoerder vrijdag gezegd in een uitzending van Omroep Gelderland. De regionale zender blijft vrijdag twee uur langer dan normaal in de lucht om gestrande reizigers zo lang mogelijk op de hoogte te houden van de situatie in Gelderland. De uitzending duurt nu tot 21.00 uur.