Frits Philips (100) overleden

Een bijzonder succesvol ondernemer die niet alleen zijn bedrijf voorop stelde maar vooral oog had voor de belangen van zijn medemens. Dat is het beeld dat politici, werkgeversorganisaties en oud-topmannen van Philips dinsdag schetsten van de maandag overleden Frits Philips.

De Eindhovenaar, die 100 jaar oud werd, wordt maandag in besloten kring in zijn stad begraven. Frits Philips overleed maandagavond kort voor middernacht aan de gevolgen van een val, een week eerder, in combinatie met een longontsteking. Op de dag van zijn begrafenis wordt er een openbare herdenkingsdienst voor de oud-ondernemer gehouden in het naar hem genoemde muziekcentrum in Eindhoven.

Koningin Beatrix betuigde dinsdag in een telegram haar deelneming aan de familie van de overledene. Frits Philips, alom gezien als het boegbeeld van het elektronicaconcern, wordt geroemd voor zijn ondernemerschap. Volgens Jan Timmer, bestuursvoorzitter van Philips in de periode 1990-1996, is Frits Philips ,,ontzettend belangrijk'' geweest voor het concern ,,zowel naar binnen als naar buiten toe''. De voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Bernard Wientjes, omschrijft hem als ,,een groot monument van Nederlands ondernemerschap''.

Reacties

Maar los van zijn zakelijk talent, krijgt de Brabander veel lof toegewuifd voor zijn sociale bewogenheid en menselijkheid. Volgens premier Balkenende heeft Frits Philips ,,zijn sporen verdiend als ondernemer die niet alleen de belangen van zijn bedrijf in het oog hield, maar ook die van de gemeenschap waarin dat bedrijf is ingebed. Ook oud-premier Piet de Jong, die in zijn periode als minister-president tussen 1967 en 1971 geregeld contact had met de topindustrieel, stelt dat Frits Philips vooral oog had voor de belangen van zijn personeel. ,,Hij wilde dat die mensen zich goed zouden voelen'', aldus De Jong.

In Eindhoven is met verslagenheid gereageerd op het overlijden. De gemeente opende dinsdagmiddag een condoleanceregister op het stadhuis. De vlagen op de gebouwen van Philips hingen dinsdag halfstok, net als die van de gemeente. De beiaarden van de stadskerk Sint-Cathrien en het stadhuis zullen niet worden bespeeld tot na de begrafenis.

Voetbalclub PSV speelt dinsdagavond als eerbetoon aan Frits Philips in het Champions Leagueduel met Fenerbah?e met rouwbanden. Ook zal de club uit Eindhoven voor de wedstrijd een minuut stilte in acht nemen. Oud-voorzitter van PSV Harry van Raaij noemde Frits Philips de spil in de eenheid tussen PSV en Philips.