KNMI verwacht overlast sneeuw

Het KNMI verwacht vrijdag en zaterdag grote overlast door een zone met sneeuw die van het zuidwesten naar het noordoosten van het land trekt. Volgens het weerinstituut staat daarbij een krachtige, langs de kust harde, zuidoostenwind die voor sneeuwjacht kan zorgen.

De verwachting is dat de sneeuw vrijdag aan het begin van de middag Zeeland bereikt en halverwege de avond in het noordoosten aankomt. Aan het begin van de avond gaat de sneeuw in het zuidwesten in onderkoelde regen over, wat tot ijzel leidt. De zone met ijzel zal rond middernacht over de zuidwestelijke helft van het land liggen.

De kans op een zogeheten weeralarm voor vrijdag en zaterdag is 90 procent. Het KNMI geeft zo'n speciale en ernstige waarschuwing bij extreme weersomstandigheden die gevaar of overlast opleveren voor de hele samenleving.

IJzel
Rijkswaterstaat waarschuwde donderdag dat vooral de ijzel voor verkeersproblemen kan zorgen. IJzel is lastiger te bestrijden met zout waardoor er een grotere kans op gladheid blijft bestaan. Daarnaast is ijzel nagenoeg onzichtbaar.

Bij extreme ijzel verlaagt Rijkswaterstaat de maximumsnelheid op de snelwegen via de borden boven de weg. Verder adviseert de dienst het publiek de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Weggebruikers dienen rekening te houden met een langere reistijd.

Enkele uren voordat het echt koud wordt, zet Rijkswaterstaat preventief strooiwagens in op de rijkswegen. Het 'droge' zout wordt vermengd met een zoutoplossing, zodat het zich beter over het asfalt verspreidt en ook langer blijft liggen. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen periode al veelvuldig gestrooid.

Ook het treinverkeer zal hinder ondervinden van het weer. Spoorbeheerder ProRail meldde dat de NS vrijdag vanaf 14.00 uur de treindienst aanpast op de trajecten Utrecht-Gouda-Rotterdam/Den Haag en Amersfoort-Amsterdam Centraal. Wegens de te verwachten sneeuw worden op die trajecten geen treinen gecombineerd en gesplitst, waardoor er voor reizigers vertraging kan ontstaan.