Samsung Galaxy S3

samsung-galaxy-s-3

Samsung heeft tijdens een eigen evenement zijn nieuwe Android-vlaggenschip Galaxy S III aangekondigd. Het toestel beschikt over Samsungs eigen quadcore-chip en een 4,8"-scherm met 720p-resolutie. Het apparaat komt nog deze maand uit. Tijdens het Unpacked-evenement liet Samsung weten dat zijn nieuwe topmodel gebaseerd is op de Exynos 4 Quad-soc die onlangs al werd aangekondigd. 

Deze vierkernige chip draait op een kloksnelheid van 1,4GHz. Nvidias concurrerende quadcore-soc, de Tegra 3, kan zijn vier cores tegelijkertijd ook op maximaal 1,4GHz laten draaien. Verder beschikt de Galaxy S III over een 4,8"-scherm van het Super Amoled HD-type met een resolutie van 1280x720 pixels, een 2100mAh-accu, 802.11n-wifi, 1GB ram, bluetooth 4.0, nfc en een 8-megapixelcamera. Voor videobellen is een 1,9-megapixelfrontcamera ingebouwd. Samsung claimt dat de camera foto's neemt met 'zero shutter lag'. Het toestel komt beschikbaar met 16GB of 32GB opslagcapaciteit; een 64GB-versie moet later beschikbaar komen. De hoeveelheid opslag kan verder uitgebreid worden met micro-sdkaartjes.


De Galaxy S III zal de concurrentie aan moeten gaan met de One X van HTC, die over de Tegra 3-soc beschikt. Samsungs nieuwe smartphone is met 8,6mm iets dunner dan de One X, maar met 132 gram wel net wat zwaarder. Het design van de Galaxy S III lijkt te zijn afgekeken van de Galaxy Nexus, de Google-telefoon die door Samsung is geproduceerd.

Gebruikers kunnen de Galaxy S III draadloos opladen, een feature die tot nu toe nog maar in weinig smartphones wordt gebruikt. Hiervoor komt een wireless charging kit beschikbaar, die gebruikers apart moeten aanschaffen. Ook brengt Samsung een dock uit om het toestel in te plaatsen en is bediening via een stylus mogelijk.

Samsung heeft de software van zijn nieuwe Android-vlaggenschip gebaseerd op Android 4.0, de nieuwste versie van Googles mobiele OS. De Koreaanse fabrikant heeft zijn eigen Touchwiz-skin over de interface gelegd, net als het bij eerdere Galaxy-toestellen deed. Binnen de Touchwiz-schil kunnen gebruikers met de nieuwe S Voice-software het toestel met de stem bedienen, een feature die afgekeken lijkt van Apples Siri. Verder belooft de fabrikant dat gebruikers gratis toegang krijgen tot 50GB Dropbox-opslag.

Verder heeft Samsung software ingebouwd om draadloos content te delen op basis van het dlna-protocol. Ook heeft de fabrikant een variant van Beam gebouwd waarmee gebruikers via nfc data kunnen uitwisselen. Met S Beam wordt een verbinding tussen twee telefoons gelegd via nfc, waarna de data-overdracht via Wifi Direct plaatsvindt: dit moet de overdrachtssnelheid verhogen.

Ook heeft Samsung de Galaxy S III van oogdetectie voorzien, waardoor de software 'ziet' of de gebruiker nog naar het scherm kijkt: hiermee kan het scherm automatisch uitgezet worden. Ten slotte heeft Samsung de mogelijkheid tot 'popup' video toegevoegd: zo kan een video worden afgespeeld terwijl de gebruiker een andere applicatie open heeft staan.

Europese consumenten kunnen volgens Samsung de Galaxy S III vanaf 29 mei kopen. Het is waarschijnlijk dat het toestel dan ook in Nederland uitkomt. In de Verenigde Staten is de release later, maar wordt waarschijnlijk wel ondersteuning voor de 4g-technologie lte geboden. Wat het toestel moet kosten, is niet bekend: waarschijnlijk zal de prijs vergelijkbaar zijn met de One X, die momenteel ongeveer 550 euro kost.

De introductie van de Galaxy S III werd al verwacht. De fabrikant had al hints gegeven over een introductie van een nieuwe Galaxy-telefoon en de afgelopen maanden kwamen vele geruchten over de smartphone naar buiten.

Bron: tweakers.net