126 dollar verlies per Xbox

xbox.jpgMicrosoft verliest 126 dollar per verkochte Xbox360. De gameconsoles tegen kostprijs verkopen, is niet mogelijk door de hevige concurrentie tussen Sony en Microsoft.

Microsofts strategie is bekend en beproefd. De gameconsole met verlies verkopen en dat proberen goed te maken met de verkoop van spelletjes, accessoires en abonnementen voor aanvullende online diensten.

Ook bij de Xbox360, die sinds deze week in de Verenigde Staten verkrijgbaar is, kiest Microsoft ervoor het apparaat onder de kostprijs in de winkels te leggen. BusinessWeek heeft berekend dat Microsoft er per gameconsole 126 dollar op toelegt.

De Xbox360 is in twee varianten verkrijgbaar, de Core Package met de gameconsole echter zonder harde schijf en een eenvoudige controller, en de Premium Package waarin een Xbox360 met een 20GB harde schijf een draadloze controller, headset en een afstandsbediening. De eerste kost momenteel 299,99 dollar, de tweede honderd meer.

Volgens BusinessWeek kosten de componenten die nodig om een Xbox360 te assembleren echter minimaal 470 dollar, rekening houdend met de vermoedelijk aanzienlijke kortingen die Microsoft krijgt. De voeding, kabels en controller voegen hier bovendien nog eens 55 dollar aan toe, wat samen het verlies per verkochte eenheid tot minimaal 126 dollar opvoert.

Microsoft verwacht de eerste drie maanden tot 3 miljoen consoles te verkopen en lijkt daarmee af te stevenen op een verliespost van bijna een half miljard dollar.

Dat bedrag kan snel verder oplopen als volgend jaar concurrenten Sony en Nintendo nieuwe versies van hun populaire consoles uitbrengen waaronder de veelbesproken Playstation 3. Dit zou Microsoft, dat met de Xbox360 juist probeert zijn marktpositie vooral in Japan te verstevigen, al snel kunnen dwingen tot een verdere verlaging van de verkoopprijs.

De Xbox360 valt onder Microsoft's businessunit voor home-entertainment. In het afgelopen boekjaar maakte dit onderdeel een verlies van 391 miljoen dollar op een totale verkoop van 3,25 miljard. Microsoft verwacht dat pas in 2007 de eenheid winst kan gaan maken.