FBI-worm is grootste virusuitbraak

De Amerikaanse federale recherche FBI waarschuwt internetters voor een nieuwe variant van de Sober-worm die zich snel verspreidt.

De worm komt binnen als een mailtje dat afkomstig lijkt van de FBI. Het virusmailtje heeft als afzender Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Het bericht is herkenbaar aan de tekst: ?We have logged your ip-address on more than 30 illegal Websites. Important: Please answer your questions! The list of questions are attached?.

Wie echter de bijlage opent, wordt het slachtoffer van de worm. Als het virus actief wordt, gaat het op de harde schijf op zoek naar e-mailadressen waarnaar het zichzelf kan doorsturen.

Ook antivirusbedrijven waarschuwen massaal voor deze worm die diverse namen heeft gekregen als Sober.Y, Sober.W en Sober.X. Bij de Common Malware Enumeration, een onlangs opgericht industrieplatform dat virusvarianten een nummer geeft, is het virus bekend als nummer 681.

Volgens antivirussoftwaremaker F-Secure is deze Sober-variant nu al de grootste virusuitbraak van dit jaar. Ook andere antivirusbedrijven signaleren grote hoeveelheden virusmailtjes. Messagelabs zegt er bijna 3 miljoen te hebben gesignaleerd. F-Secure heeft het ook over 'enkele miljoenen in de afgelopen uren'. Het Nederlandse Cleanport zegt dat deze Sober-worm in twaalf uur tijd is gegroeid tot 40 procent van het totale e-mailverkeer.

Bron: www.webwereld.nl