Firefox 2.0 beta verschijnt juli


De Mozilla Foundation heeft een datum gekozen voor de release van de eerste b?ta van Firefox 2.0. Op 6 juli moet de nieuwe voorversie uitkomen. De eerste b?taversie van Firefox 2.0 zal op 6 juli verschijnen. In de weken ervoor moeten dan wel enkele belangrijke deadlines worden gehaald waaronder het bevriezen van de belangrijkste programmacode op 15 mei en de uiteindelijke definitieve 'b?ta 1 lockdown' op 29 juni. Tot die tijd zal men hard werken aan de 118 bugs, die er tot eergisteren waren aangemeld.

Firefox 2, codenaam 'Bon Echo', is een doorontwikkeling van de succesvolle eerste versies van de browser. De aandacht van de ontwikkelaars richt zich daarbij vooral op de het uiterlijk van de browser, men spreekt van een 'visual refresh' die de browser een moderner uiterlijk moet geven in lijn met het aanzien van andere programma's op de verschillende door Firefox ondersteunde platformen.

Andere belangrijke vernieuwingen zullen meer gemak bij het gebruik van rss zijn, een verbeterde zoekfunctie en een nieuw datamodel voor opslag en synchronisatie van bookmarks, browsergeschiedenis en metadata. Belangrijk is ook dat de ondersteuning van extensies is verbeterd en de introductie van een phishing-filter gebaseerd op Googles Safe Browsing-extensie.

Vista
Met status P1, de hoogste prioriteit op de lijst van mogelijke show-stoppers voor de volgende versie van Firefox, staat volledige compatibiliteit met Windows Vista. Zonder dat zal er geen nieuwe versie van Firefox verschijnen. Later dit jaar staat er een tweede b?ta gepland.