Google Maps traceert mobieltjes

googlemaps.gif

 

 

 

 

 

 


Google introduceert een nieuw locatiesysteem dat de positie van mobiele telefoongebruikers bepaalt aan de hand van zendmasten. Om van de Mijn Locatie dienst gebruik te maken hoeft een mobieltje dus niet over een GPS ontvanger te beschikken.

De nieuwe dienst is vooral bedoeld om het gebruik van Google Maps als gids te vereenvoudigen. Nu moeten gebruikers hun beginadres nog intoetsen. Met de nieuwe dienst is dit niet nodig. Gebruikers dienen slechts op het nummer ‘0’ te klikken op hun telefoon om de kaart naar hun geschatte positie te verplaatsen.

Het voordeel van Google’s nieuwe technologie ten opzichte van GPS is dat het ook binnenshuis werkt. Bovendien gebruikt de dienst een stuk minder energie dan een GPS ontvanger. Het nadeel is echter dat Mijn Locatie een stuk minder nauwkeurig de positie bepaalt dan GPS. Productmanager Steve Lee van Google’s mobiele kaartendivisie zegt te hopen de positie in de meeste gevallen op 0,5 tot 5 kilometer nauwkeurig te bepalen. “Dichtbij genoeg om nuttige buurtinformatie te kunnen leveren”, aldus Lee.

De dienst vertrouwt op een database met zendmasten. Momenteel omspant deze database gegevens uit meer dan 20 landen, waaronder de Verenigde Staten, een groot aantal Europese landen, Australië, Nieuw-Zeeland, de Russische federatie en Taiwan. China en Japan ontbreken nog.

De nieuwe gratis locatiedienst biedt niet alleen voordeel aan consumenten. Google kan er zelf ook garen bij spinnen. Immers als Google de locatie weet van gebruikers van Google Maps kan het advertenties tonen van lokale bedrijven. Hoewel de zoekgigant momenteel nog geen advertenties vertoont op mobiele kaarten, sluit Lee niet uit dat dit in de toekomst gaat gebeuren.

De dienst Mijn Locatie is op dit moment alleen als betatest beschikbaar.

Bron: De telegraaf

{moscomment}