Hollywood sluit deal met BitTorrent

Filmindustrie wil verspreiding illegale films terugdringen

WASHINGTON - de Motion Picture Association of America, BitTorrent en de grote filmstudio's hebben de handen ineengeslagen in de slag tegen illegale films.

BitTorrent wordt veelvuldig gebruikt voor het verspreiden van illegale films, software en mp3's. Het programma stelt gebruikers in staat digitale bestanden te downloaden van verschillende bronnen tegelijkertijd. Door deze gedecentraliseerde aanpak is het voor de filmindustrie haast onmogelijk om de bron van internetpiraterij op te sporen.

De overeenkomst houdt in dat de software van BitTorrent voorkomt dat gebruikers illegale versies van populaire films kunnen opzoeken. BitTorrent CEO Bram Cohen gaf aan tevreden te zijn met de overeenkomst: 'BitTorrent is een extreem effici?nt programma voor het publiceren en zoeken van bestanden op het internet. We ontmoedigen het echter de verspreiding van onrechtmatige content'.

Meer dan 45 miljoen gebruikers maken op dit moment gebruik van BitTorrent. De deal maakt het zoeken van films op het internet niet onmogelijk, maar verwijdert in ieder geval de meest gemakkelijke methoden om dit te doen.