Meer dan kwart pc-software illegaal

software.pngVoor maar liefst 28 procent van alle pc-software in Nederland is niet door de gebruiker betaald. Dat blijkt uit een onderzoek in 108 landen dat is uitgevoerd in opdracht van de Business Software Alliance. Wereldwijd is het nog erger gesteld: maar liefst 38 procent van alle software is illegaal geinstalleerd op computers. Volgens schattingen van de BSA levert dit voor 47,8 miljard dollar schade op voor de softwareindustrie. In Nederland zou dit bedrag 502 miljoen dollar zijn. Het percentage is daarentegen wel gedaald met één procentpunt.

In total bleek in 64 van de onderzochte landen de softwarepiraterij gedaald te zijn, terwijl het in elf landen steeg. De grote stijging wereldwijd is echter te wijten aan het feit dat de pc-markt het meest groeide in landen waar piraterij een groot probleem is. Dit zijn landen als Azerbeidjan, Bangladesh en Moldavië, waar het percentage illegale software op 92 procent staat. Armenië spant echter de kroon met 93 procent.

De Verenigde Staten is het braafste jongetje van de klas, met 'slechts' een 20 procent, gevolgd door Luxemburg (21 procent) en Nieuw Zeeland (22 procent).