Microsoft Clearflow fileinformatie

googlemaps.gifMicrosoft heeft aan Live Search Maps een systeem toegevoegd dat de weggebruiker informeert over de verkeerssituatie op zijn route. Met de extra reisinformatie van Clearflow moeten files ontweken kunnen worden.

Op de uitbreidingen van Windows Live Search die Microsoft in oktober 2007 doorvoerde, kwam de nodige kritiek: de realtime file-informatie zou niet toereikend zijn. In plaats van forensen tegen files te beschermen, stuurde de navigatiedienst van Microsoft gebruikers van drukke snelwegen naar nog drukkere secundaire wegen. Door de intelligente, zelflerende Clearflow-software in te zetten, moet daar, in ieder geval rond Amerikaanse steden, verandering in komen.

Aan de basis van Clearflow ligt een onderzoeksproject van Microsoft Research, dat enkele jaren geleden gestart werd. Een eerste versie stond bekend als Jambayes, een combinatie van de termen 'traffic jam' en Bayesiaanse analyse. Het intelligente verkeersvoorspellingssysteem was aanvankelijk alleen rondom de Amerikaanse stad Seattle bruikbaar, maar de nu in Live Search Maps geïntegreerde functionaliteit levert informatie over het verkeer in 72 Amerikaanse steden. De dienst belooft Amerikaanse weggebruikers alternatieve routes wijzen wanneer doorstromingsproblemen op de huidige route te verwachten zijn.

Anders dan verkeersinformatiesystemen die realtime verkeersinformatie doorgeven, biedt Clearflow een voorspellende component. Daarbij wordt niet alleen naar de hoofdverkeersaders, maar ook naar alle minder belangrijke wegen gekeken. Alleen zo kan het systeem alle relevante variabelen in een voorspelling verwerken, aldus projectleider Eric Horvitz. De software genereert op basis van gps-data profielen van weggedeelten, die door de software naar voorspellingen over de verkeerssituatie ge├źxtrapoleerd worden. Of Microsoft van plan is de dienst ook naar andere landen uit te breiden, is nog niet bekend.

Bron: www.tweakers.com