Microsoft Hotmail krijgt Exchange ActiveSync

hotmailMicrosoft gaat vanaf maandag Exchange Activesync aanbieden voor Hotmail-gebruikers. Daardoor kunnen e-mailberichten, agenda's en contactpersonen worden gesynchroniseerd, onder andere met geschikte smartphones.

 
Hotmail biedt al langer ondersteuning voor pop3, maar ondersteuning voor Exchange ActiveSync was er nog niet. Eerder dit jaar werd bekend dat die functionaliteit er wel zou komen, en vanaf maandag wordt die functionaliteit voor alle gebruikers aangeboden, zo zegt een Microsoft-medewerker tegen Cnet.

Met Exchange ActiveSync kunnen gebruikers hun e-mailberichten, agenda's en contactpersonen synchroniseren. Ook is er ondersteuning voor push-functionaliteit, waardoor e-mailberichten zonder polling op een telefoon worden binnengehaald.

Veel moderne telefoons ondersteunen Exchange; Windows Mobile-telefoons kunnen gebruikmaken van de officiële ActiveSync-applicatie, maar ook Symbian, de iPhone en recente versies van Android bieden ondersteuning. Op Symbian-telefoons moet daarvoor wel eerst een extra applicatie worden geïnstalleerd.

Met de komst van Exchange ActiveSync hebben Hotmail-gebruikers nu twee manieren om hun e-mail te synchroniseren, naast pop3. Ondersteuning voor het nieuwere imap-protocol is er nog niet.

Een medewerker van Microsoft heeft aangekondigd dat ze vanaf maandag Exchange ActiveSync voor Hotmail gaan aanbieden. Nieuw? Nou nee, niet echt. De uitrol van Exchange ActiveSync was voor de Hotmail-gebruikers namelijk al eerder begonnen. Maar vanaf maandag is het dan eindelijk officieel. Microsoft-medewerker Dharmesh Mehta zei tegen CNET dat een hoop smartphones al een ActiveSync-verbinding toestaan en dat de nieuwe functie vooral interessant is voor toestellen die twee of meer ActiveSync-accounts aankunnen, zoals de iPhone. Het geldt ook voor de Palm Pre en de toekomstige Windows Phone 7-toestellen.

 

Je hoeft dan geen keuze meer te maken op welk account je pushmail wilt ontvangen. Bijvoorbeeld Hotmail voor je privémail en Exchange voor je zakelijke mail naast elkaar, beide met pushfunctionaliteit. De synchronisatiefunctie geldt ook voor afspraken uit je agenda en contactgegevens uit je adresboek. Hotmail bood al ondersteuning voor POP3, maar nog niet voor IMAP. Microsoft maakt hiermee een inhaalslag op Gmail, dat die functionaliteit al wel bood.Afgelopen juni begon Microsoft al met de wereldwijde update van Hotmail, waarbij ook de ActiveSync-uitrol per servercluster werd gestart. Daardoor is het mogelijk dat veel mensen eerder al de beschikking hadden over pushmail voor hun Hotmail-account. Microsoft liet toen weten, dat het synchroniseren met smartphones via Exchange ActiveSync pas later beschikbaar zou komen, maar gebruikers konden gemakkelijk de benodigde servernaam raden (m.hotmail.com in plaats van pop3.live.com) en de nieuwe functies alvast gebruiken.

Voor de minder ervaren gebruikers: pushmail is heeft niets te maken met push notificaties op de iPhone. Bij push notificaties gaat het om een berichtendienst van Apple, bij pushmail gaat het erom dat je e-mailberichten binnenkrijgt op je smartphone zodra ze op de server binnenkomen. Er vindt vanuit de smartphone geen 'polling' plaats (d.w.z. de smartphone hoeft niet steeds bij de server te informeren of er nog nieuwe mail klaarstaat om te ontvangen).

Bronnen: Tweakers en Iphoneclub