Microsoft lanceert OneCare


Microsoft heeft een nieuwe beveiligingsdienst gelanceerd. Windows-gebruikers die zich hierop abonneren, krijgen voortaan automatisch updates en software tegen virussen en spam. De dienst, Windows OneCare genaamd, maakt deels gebruik van bestaande oplossingen, zoals Microsofts antispyware-software en de management-functies die al in Windows zitten. Daaraan voegt het echter nieuwe tools toe, waaronder een krachtigere firewall, actieve virusbescherming en het recht op telefonische technische ondersteuning zonder daarvoor extra te hoeven betalen.

De eerste versie die nu te downloaden is (90 dagen versie) zou alleen geschikt zijn voor Engelse systemen. Er is echter een trucje om OneCare ook al op een Nederlands besturingssysteem te installeren. Je moet daarvoor bij de regionale instellingen alles op 'Engels' instellen. Daarna OneCare installeren. Na installatie de regionale instellingen weer terugzetten.

Ook onderhoudstaken als defragmentatie, bestandsreparatie en backups maken zullen in het OneCare-pakket worden opgenomen. "Veel mensen hebben niet eens een antivirusprogramma op hun thuiscomputer", aldus Dennis Bonsall van Microsoft. "Wij richten ons op deze klanten, die zelf weinig ondernemen om hun pc's veilig te houden." Volgens sommige onderzoeken is maar liefst 75 procent van alle computergebruikers tot deze doelgroep te rekenen.

Onderzoeksbureau Gartner denkt dan ook dat Microsoft geen marktaandeel zal wegsnoepen van beveiligingsspecialisten als Symantec, maar wel mensen aanspreken die nog nooit antivirussoftware hebben gehad.

De dienst past in Microsofts beleid, waarin steeds meer nadruk op beveiliging wordt gelegd. Het past ook in de bedrijfsstrategie om een doorlopende relatie met klanten op te bouwen: met diensten als Xbox Live en OneCare wil Microsoft zich verzekeren van een vaste inkomstenbron via abonnementen, omdat de verkoop van software slechts eenmalig geld in het laatje brengt en daarom een grillige basis vormt.