Microsoft Windows Phone 7

phone7Microsoft heeft zijn nieuwe mobiele OS Windows Phone 7 gepresenteerd. Diverse diensten zijn echter in eerste instantie in Nederland nog niet beschikbaar. Daarvoor zullen consumenten nog tot medio volgend jaar moeten wachten.

 

Microsoft kondigde Windows Phone 7 in februari aan als opvolger van Windows Mobile 6.5. Het op de Windows CE 6-kernel gebaseerde besturingssysteem heeft een compleet andere interface gekregen, die deels al eerder zichtbaar was op Microsofts muziekspeler Zune HD.

Applicaties worden voortaan niet meer in native programmeertalen als C++ gemaakt, maar in Microsofts Flash-alternatief Silverlight. Games worden geschreven op basis van Microsofts XNA-framework, dat het ontwikkelaars makkelijk moet maken games voor Xbox Live te maken. Applicaties en games worden alleen verkocht via Marketplace en kunnen niet meer los worden geïnstalleerd.

Microsoft maakte maandag, in een persevenement, meer bekend over de release van Windows Phone 7. Ook werden voor het eerst toestellen aangekondigd. Microsoft houdt de regie van de release in eigen hand en verbood toestelmakers daarom om smartphones met Windows Phone 7 voor maandag aan te kondigen. Wel lekte al veel informatie over de toestellen uit. 

 

De interface valt op door het gebruik van 'tegels': vierkantjes en rechthoekjes die live informatie tonen. Zo kunnen ze Twitter-updates of afspraken uit de agenda tonen. Gebruikers kunnen tegels wegklikken en verschuiven. Ook opvallend is het gebruik van de lange, rechthoekige onderdelen, waar de gebruiker horizontaal doorheen kan scrollen.

Windows Phone 7 is verder vooral gericht op de integratie van Microsoft-diensten. De zoekfunctie en het kaartenprogramma zijn van Bing. Contacten verzamelt Windows Phone 7 in de People Hub, waarbij Facebook-integratie aanwezig is. De Office Hub is het onderdeel waar zich de mobiele versies van OneNote, Excel, Word en PowerPoint bevinden. Naast het bekijken van bestanden van deze apps zal ook het bewerken ervan mogelijk zijn. Voor e-mailen en de agenda is er uiteraard Outlook-integratie en er is onder andere de feature dat er een waarschuwing volgt als er al afspraken zijn gepland bij een uitnodiging voor een nieuwe afspraak. Microsoft zal Windows Phone 7 van automatische updates voorzien en die naar toestellen van alle fabrikanten tegelijk sturen. Copy/paste-functionaliteit komt begin 2011.

Een belangrijk deel van de aankondiging van Windows Live Phone 7 ging over de Music & Video-hub met de Zune-dienst, de Games Hub met Xbox Live en de Market Hub. Die onderdelen worden in eerste instantie in Nederland beperkt aangeboden, tot de release van de Nederlandstalige Windows Phone 7-diensten, medio 2011.

Bron: Tweakers.net