Opmars Firefox gestuit

Firefox krijgt er nauwelijks nog nieuwe gebruikers bij. Integendeel, het marktaandeel is opnieuw geslonken ten opzichte van Internet Explorer.

Volgens Onestat hebben de op Mozilla gebaseerde webbrowsers wereldwijd een aandeel van 11,23 procent. Het totale gebruik van de Mozilla-browsers, waaronder Firefox, daalde sinds november met 0,28 procentpunt. De opmars van Firefox, die tot medio vorig jaar duurde, lijkt hiermee gestuit. "Het wereldwijde gebruik van Mozilla en Microsoft Internet Explorer browsers blijft stabiel. Gebruikers stappen niet zo vaak meer over naar Firefox als voorheen", zo weet Niels Brinkman van Onestat.

 

De dominante positie van Internet Explorer met een wereldwijd marktaandeel van 85,82 procent is zelfs licht toegenomen. Het verschil ten opzichte van de vorige meting in november is 0,37 procentpunt. Doordat het aandeel van de andere browsers zoals Safari, Opera en Netscape nagenoeg stabiel is, beperkt de ontwikkeling in de browser markt zich tot de procentueel zeer minimale overstap van gebruikers van Firefox naar Internet Explorer.

Nederland bevestigt zijn voorkeur voor de Microsoft-browser. Het marktoverwicht van Internet Explorer is in Nederland met 88,32 procent nog hoger dan wereldwijd (85,82 procent). Ook het aandeel Firefox-browsers ligt in ons land ongunstiger voor de voorvechters van deze open-sourcebrowser, 9,48 procent in Nederland tegen 11,23 procent wereldwijd.