Overgewicht is grootste risico Windows

windows_vista_logo.jpgAls Microsoft zijn Windows besturingssysteem niet radicaal verandert, loopt het bedrijf het risico dat het product aan zijn eigen overgewicht ten onder gaat. Dat hebben analisten van Gartner gezegd tijdens een conferentie in Las Vegas. Windows Vista is zo 'zwaarlijvig' dat er behoorlijke eisen aan een computer worden gesteld om het systeem te kunnen draaien. Volgens onderzoekers van Gartner kan dat in de toekomst wel eens tegen Microsoft gaan werken omdat met name de markt van goedkope compacte laptops sterk groeit...

Volgens Gartner-onderzoekers Silver en MacDonald is Windows door de enorme hoeveelheid softwarecode de afgelopen twee decennia veel complexer en zwaarlijvig geworden en is het steeds moeilijker om nieuwe versies met belangrijke verbeteringen te ontwerpen.

De onderzoekers beschrijven in hun rapport 'Windows is collapsing: How what comes next will improve' onder andere de problemen waar Microsoft bij het ontwerpen van Windows Vista mee is geconfronteerd. Zo heeft het ontwikkelen van Vista bijna vijf jaar gekost en bleek het van de grond af aan nieuw schrijven van de code zo ingewikkeld dat men uiteindelijk besloot een streep door de nieuwe code te zetten.

Als basis voor Vista greep Microsoft vervolgens terug op de stabiele code van Windows Server 2003 die zich al in de praktijk bewezen had. Dat is volgens de analisten dan ook de belangrijkste reden dat er vergeleken met XP maar weinig echt spectaculaire verbeteringen te vinden zijn in Vista.

Een van de marktsegmenten die op de middellange termijn het snelst lijkt te groeien en het beste groeiperspectief biedt is het segment van de goedkope draagbare hardware. Ultra compacte laptops zoals de Asus Eee en andere vergelijkbare producten zijn onvoldoende krachtig om te kunnen draaien op een zwaar besturingssysteem als Windows Vista.

De onderzoekers van Gartner adviseren Microsoft om toekomstige besturingssystemen sterker te modulariseren en meer en vaker gebruik te maken van virtualisatietechnologie. Toekomstige gebruikers zullen in de ogen van de analisten in toenemende mate vragen om lichtere besturingssystemen voor hun mobiele internet apparatuur zoals Linux dat wel kan leveren. Indien Microsoft er niet in slaagt aan die behoefte te voldoen, dan moet het bedrijf niet gek opkijken als het in die markt door allerlei nu nog relatief kleine en onbekende concurrenten voorbij wordt gestreefd, zeggen Silver en MacDonald.

Bron: www.telegraaf.nl