Review TomTom One XL

tomtomxl.jpg
De TomTom One XL is de nieuwste telg in de TomTom familie. Het voornaamste verschil met de TomTom One (v2) is de breedte van het scherm. Deze is nu 4.3 Inch in plaats van oude afmeting 4 Inch. Een ander verschil met de oude 'One' is de mogelijkheid om een RDS-TMC ontvanger aan te sluiten voor het ontvangen van actuele verkeersinformatie.

Wat zit er in de verpakking?

  • In de compacte doos vind je de volgende zaken:
  • TomTom One XL
  • Houder - Oplader (12 Volt, voor in de auto)
  • USB kabel voor aansluiting op PC ( TomTom Home Software)
  • CD met handleiding en TomTom Home
  • De TMC ontvanger kun je via een code gratis ontvangen.

tomtomxldoos

 

 

 

 

De praktijk

Om te beginnen moeten we de houder op de voorruit plaatsen. De houder is makkelijk te plaatsen en valt er niet zomaar af. Je moet hem wel even goed aandrukken. Vervolgens de kabels voor de voeding en tmc ontvanger aansluiten. De tmc ontvanger kun je gratis thuisgestuurd krijgen. Daarna de TomTom One XL plaatsen op de houder. Dit is op zich goed te doen maar voor het verwijderen heb je echt twee handen nodig. Dan is het nog lastig om de TomTom weer van de houder af te halen. Dit is wel een beetje een nadeel. Een ander nadeel is dat je altijd wanneer je de TomTom wilt verwijderen je ook de kabels weer los moet maken. Bij de TomTom Go 910 kun je de snoeren aansluiten op de houder. Dit is wel een stuk handiger.TomTom One XLTomTom One XL Houder 

De TomTom One XL start snel op, de menu's werken zoals bij allle TomTom's intuitief en snel. Na het invoeren van een bestemming kan het navigeren beginnen. Wat opvalt is dat het beeld tijdens het navigeren wat schokkerig beweegt. Dit is jammer. Je zou toch meer verwachten van de nieuwste TomTom. De praktijk wijst dus anders uit.

TomTom One XL en de vorige TomTom One

 

 

Met de nieuwste kaarten wordt je netjes op je bestemming gebracht. Op de Europa versie staan de volgende landen op een ingebouwde 1 Gigabyte kaart:

Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Spanje, Vaticaanstad, Zweden, Zwitserland.

TMC

Wanneer je de RDS-TMC ontvanger aansluit dan duurt het een lange tijd voordat er een sterke zender is gevonden om de verkeersinformatie binnen te halen. Wanneer er een zender is gevonden dan kun je het voordeel van de ontvanger ervaren. De files op je route worden netjes weergegeven aan de rechterzijde van het scherm. Je krijgt niet de lengte van de file in kilometers te zien maar de extra tijd die je door de file nodig hebt om op je bestemming aan te komen. Dit is een wat andere benadering maar in de praktijk wel handig omdat het tegenwoordig toch om tijd (en geld) draait. Zoals aangegeven duurt het vrij lang voordat er een zender is gevonden. TomTom is hiervan op de hoogte en als het goed is komt er binnenkort een nieuwe TMC ontvanger waarmee dit probleem is opgelost. Mensen die in het bezit zijn van een oude ontvanger kunnen deze omruilen. Of dit geheel gratis kan is bij TomTom altijd maar weer afwachten.

Conclusie

Hoewel er in de review behoorlijk wat nadelen staan beschreven, kun je de nieuwe TomTom One XL na verloop van tijd wel waarderen. Het is een degelijk systeem met een helder scherm. Het geluid van de stemmen is prima en ook duidelijk hoorbaar in een iets minder stille auto.Onderzijde
 

 

Hopelijk is de ontvangst met de nieuwe TMC ontvanger opgelost en maakt deze net zo snel verbinding als de nieuwe One XL doet met satelieten. Dit werkt in de praktijk namelijk goed.

Foto's zijn van www.jouwnav.nl