Samsung Galaxy S4

Samsung-Galaxy-S4-black preview

Sinds de lancering van de eerste Samsung Galaxy S is het een enorme gekte wanneer Samsung een nieuwe aanvoerder van de Galaxy S-familie aankondigt. Net als vorig jaar, rondom de lancering van de Galaxy S III, verdronken we dit jaar bijna in een zee van geruchten. Gisteravond werd in New York de Samsung Galaxy S4 aangekondigd en wij waren er bij.

 

Aankondiging Samsung Galaxy S4

Zoals gebruikelijk bij dit soort evenementen, was het gisteravond ook weer erg druk bij Radio City, de bekendste concerthal van New York. Na om 3:15 uur op te zijn gestaan donderdagochtend, kwamen wij na een vliegreis via Brussel om 14:00 uur aan in New York. Na de nodige beveiliging- en douanechecks kwamen we aan bij het hotel, waarna we al vrij snel richting Radio City moesten. Daar aangekomen wachtte ons een enorme rij en vooral chaos. Toen we uiteindelijk, een paar minuten voordat de show begon binnen waren, werden we begroet door vrolijke, Samsungstijl muziekjes.

Ik noem de aankondiging maar een show, want dat was het! Het was geen standaard presentatie waar het product uit de doeken werd gedaan, maar een show die werd aangevuld met dans- en acteerwerk van Broadway-acteurs. Uiteraard was er een grote rol weggelegd voor het jongetje Jeremy dat al een rol speelde tijdens de teasercampagne van Samsung. 

 

Samsung Galaxy S4

De show draaide natuurlijk maar om één ding: de Samsung Galaxy S4. Deze werd door Samsung-baas JK Shin vol trots gepresenteerd. Wanneer je voor het eerst een foto van de voorkant van de Samsung Galaxy S4 ziet, dan zie je meteen dat Samsung besloten heeft verder te bouwen op het uiterlijk van de succesvolle Galaxy S III. De randen aan de zijkant zijn wat smaller geworden en het scherm iets groter.

 

Chipset en scherm

We hebben de afgelopen tijd gezien dat er bij smartphonefabrikanten steeds minder aandacht is voor specificaties en steeds meer voor de ‘beleving’ van het toestel. Ook bij Samsung werd er, mede door middel van vier toneelstukjes, veel aandacht geschonken aan de mogelijkheden van het toestel, maar ook kwamen een aantal specificaties erg uitgebreid langs. Het leek mij dan ook ‘verdacht’ dat er niet gesproken werd over de chipset van het toestel, maar wel over welk type werkgeheugen in het toestel zit. Daardoor had ik meteen het idee dat de geruchten over verschillende chipsets voor verschillende markten wel eens zouden kunnen kloppen.

Inderdaad, in Nederland krijgen we niet de langverwachte Exynos 5 Octa, de chipset met acht processorkernen, maar een quad-core-chipset. De processorkernen van deze chipset hebben een 1,9 GHz-kloksnelheid. Verschillende bronnen, waaronder Samsung Nederland, meldden dat het om een Qualcomm Snapdragon S4 Pro zou gaan, maar dat lijkt onwaarschijnlijk omdat de kloksnelheid van deze chipset lager zou moeten liggen. Het lijkt waarschijnlijker dat het om een Snapdragon 600-chipset gaat, eenzelfde soort als in de HTC One te vinden is. Waarom dan niet overal de octa-core-chipset? Dat heeft te maken met dat Samsung het niet voor elkaar heeft gekregen om een LTE-chip voor snel mobiel internet (4G) te verwerken in haar Exynos-chipset. Omdat Nederland een enorme groeimarkt is voor 4G-toestellen vanwege de uitrol van een landelijk 4G-netwerk die begonnen is dit jaar, heeft Samsung besloten de 4G-variant in Nederland uit te brengen.

De Galaxy S4 is voorzien van een 4,99 inch groot Super AMOLED-scherm en dat is wat mij betreft de belangrijkste verbetering ten opzichte van het vorige toptoestel van Samsung. Dit scherm is érg helder, érg scherp en biedt mooie kleuren. Nu is het persoonlijk, maar ik vind de verzadigde kleuren van een AMOLED-scherm een stuk mooier dan LCD-kleuren, ook al hebben die schermen een inhaalsslag gemaakt. Ook tijdens de korte tijd dat wij met het toestel gespeeld hebben, viel op hoe mooi de kleuren van het scherm zijn. We konden niet direct zien of er gebruik werd gemaakt van een PenTile-indeling, een pixelindeling voor een scherm dat onder andere bij de S III gebruikt werd. Deze indeling heeft minder subpixels en dus minder scherp beeld. Misschien is er geen gebruik van gemaakt bij de S4, of zijn de pixels zo klein geworden dat je het verschil niet meer kunt zien.

 

Bouwkwaliteit en snelheid

Wanneer we het over nieuwe Samsung-toestellen hebben, breekt bijna meteen de discussie los over het materiaalgebruik van Samsung. Het bedrijf gebruikt voor de buitenkant van toestellen standaard polycarbonaat, oftewel plastic. Ondanks dat dit plastic een aantal interessante eigenschappen heeft, is lang niet iedereen blij met deze materiaalkeuze. Over de Galaxy S III horen we vaak dat vooral de achterkant goedkoop aanvoelt. Bij de Galaxy S4 is er voor gekozen om de achterkant niet meer glad te maken, maar wat textuur mee te geven. Dit pakt in de praktijk goed uit: het toestel voelt goed aan.

De Galaxy S4 is iets minder elegant dan de S III, doordat het scherm en de zijkanten minder vloeiend in elkaar overlopen. Hierdoor lijkt het toestel ook wat dikker dan de S III, maar is het eigenlijk dunner. Liefhebbers van de Galaxy S III zullen dit toestel waarschijnlijk ook wel kunnen waarderen, maar als je de Galaxy S III qua uiterlijk al niets vond, zul je ook geen fan zijn van de S4. Persoonlijk kan ik in ieder geval zeggen dat ik de HTC One qua design veel mooier vind. Ook al is aluminium niet per se beter dan plastic: je krijgt toch bij een toestel dat je voor (iets minder dan) 699 euro aanschaft, al dan niet in combinatie met een abonnement, het idee dat je bij de One een steviger toestel in handen hebt.

Vorig jaar koos Samsung er voor om de S III in een bijzondere kleur uit te brengen, namelijk blauw. Dit jaar speelt het bedrijf op safe en komt het met de standaardkleuren wit en zwart, wat mij betreft een prima keuze. We kunnen wel weer in de loop van het jaar een hoop nieuwe kleuren verwachten.

Helaas waren er niet genoeg demotoestellen beschikbaar om de Galaxy S4 uitgebreid te proberen. Het testtoestel dat wij een paar minuten in handen hadden, voelde in ieder geval snel aan. Zoals gebruikelijk bij Samsung werden alle pagina’s van het homescherm gevuld met widgets, maar werkte het schakelen tussen de schermen soepel.

 

Software-ervaring

Tijdens de presentatie werden veel aspecten uitgelicht van de Samsung Galaxy S4 die met het dagelijks gebruik te maken hebben. Zoals (bijna) elke fabrikant heeft Samsung een eigen grafische schil, die weer een flinke update heeft gehad ten opzichte van de vorige versie. Een dergelijke schil, TouchWiz genaamd bij Samsung, wordt door velen gewaardeerd, maar bij vorige versies werd deze ook als erg druk en kleurrijk omschreven. Net als bij HTC Sense 5 en de interface van Sony was er de hoop dat ook TouchWiz iets ‘simpeler’ was geworden, maar ik vind hem nog steeds niet mooi en wat dat betreft heeft Samsung een achterstand op beide grote concurrenten, HTC en Sony.

Uiteraard zijn er in deze versie ook nieuwe functies toegevoegd aan TouchWiz zoals bijvoorbeeld S Health, S Translate en dual camera. Deze laatste maakt het mogelijk met beide camera’s tegelijkertijd beelden op te nemen of te videobellen. De eerste ervaring hiermee is dat dit niet echt een toegevoegde waarde heeft, het lijkt soms zelfs een beetje onhandig.

Een leuke toevoeging die Samsung heeft gedaan is S Health, een applicatie die door gebruik te maken van een pedometer en een temperatuur- en vochtigheidssensor registraties kan doen van jouw bewegingen en situaties kan inschatten. Op deze manier wordt er bijvoorbeeld gemeten hoeveel stappen je gezet hebt op een dag en of je gesport hebt. Dit wordt eventueel ondersteund door een los aan te schaffen weegschaal of polsband, zoal we dat kennen van bijvoorbeeld Fitbit of de Nike Fuelband. Meer informatie over accessoires is hier terug te vinden.

Samsung heeft ook een functie toegevoegd die we al van de Samsung Galaxy Note II kennen, Airview, waarmee het mogelijk is om een preview te bekijken van een video in de galerij door met de vinger boven het scherm te ‘hangen’ zonder het daadwerkelijk aan te raken. Ook Smart Pause is toegevoegd, hierbij stopt een video bijvoorbeeld met spelen als de ogen niet meer op het scherm gericht zijn en gaat vervolgens weer verder met afspelen als dit wel weer het geval is.

Helaas hebben we niet alle nieuwe functies kunnen testen door de korte testperiode, maar zullen hier in de toekomst nog uitgebreid op terugkomen.

 

Conclusie

De Galaxy S4 zal wereldwijd en ook in Nederland weer goed gaan verkopen, mede dankzij de naam die Samsung met de andere Galaxy S-toptoestellen heeft opgebouwd. De Galaxy S4 is een verbetering ten opzichte van de Galaxy S III, maar wel een evolutionaire stap en geen revolutionaire. Het scherm van het toestel is in ieder geval geweldig, wanneer je het uiterlijk van de Galaxy S III al niet mooi vond, zul je waarschijnlijk ook geen fan zijn van de S4. Vooralsnog is er in ieder geval geen reden om onverdeeld enthousiast over het toestel, dat zeker niet verkeerd is, te zijn.

Ten opzichte van de concurrentie lijkt de S4 er in ieder geval qua specificaties en uiterlijk niet met kop en schouders bovenuit te steken, alhoewel deze dat waarschijnlijk wel zal gaan doen qua verkopen. De komende tijd zullen we de Galaxy S4 uiteraard uitgebreid gaan bekijken en gaan vergelijken met de andere toptoestellen van Androidfabrikanten.

 

Prijzen en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S4 zal vanaf eind april in Nederland en België in de winkels liggen tegen een adviesprijs van € 699.

 

Bron: Androidworld