TomTom door zon verblind

tomtom_go_2.jpg


TomToms en andere navigatiesystemen blijken gestoord te worden door de zon. Uitbarstingen op de planeet zorgen ervoor de routeplanner even de weg kwijt is.

Afgelopen december werd onderzoek gedaan naar storingen. In die relatief rustige zon-maand was het navigatiesysteem regelmatig de weg kwijt, zo schrijft de Daily Telegraph.

Wetenschappers kijken al langere tijd naar het raadsel waarom TomToms het kennelijk zonder aanleiding even laten afweten. Het onderzoek werd betaald door Nasa. Uiteindelijk hopen ze de TomTom zo te kunnen instellen dat het apparaat waarschuwt bij een uitbarsting van zonnestralen die de meting verstoort.

De resultaten werden bekendgemaakt op een weerconferentie in Washington. De uitbarstingen zijn ook sterk genoeg om het vliegverkeer te storen. Vliegtuigen navigeren echter op andere satellieten, waar de kans op totale uitval kleiner is.

Volgens de krant zijn er nogal eens ongelukken omdat autobestuurders plotseling verkeerde afslagen namen of het apparaat opnieuw gingen instellen tijdens het rijden.