TomTom IQ Routes

ttiq.pngMet TomTom IQ Routes™ worden de rijervaringen van miljoenen TomTom-gebruikers aan je kaarten toegevoegd. Je route wordt berekend op basis van een vergelijking tussen de snelheden die daadwerkelijk zijn gereden en de geldende maximumsnelheden. Met TomTom IQ Routes™ krijg je altijd de slimste en efficiëntste route. Je bespaart dus tijd, brandstof en geld. We weten allemaal dat het verkeer in de maandagmorgenspits anders is dan het verkeer op een luie zondagmiddag. We willen allemaal de kortste weg weten, zodat we zo snel mogelijk op onze bestemming zijn. Maar verkeersdrukte, drempels, stoplichten, rotondes, en zelfs schoolkinderen of winkelend publiek kunnen voor oponthoud zorgen. Wat de kortste weg is, hangt af van het tijdstip en de dag. De kortste weg is dus niet altijd de snelste route!

Zo werkt het
TomTom is ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met het verzamelen van anonieme gebruikersgegevens. Wie hiervoor toestemming heeft gegeven en zijn navigatiesysteem aan de computer koppelt met TomTom Home, geeft hierbij anonieme gegevens prijs over de geplande routes en de daadwerkelijke snelheden die op de wegen zijn gehaald. Daardoor kon nauwkeurig de gemiddelde snelheid voor iedere weg werden bepaald. Dat helpt nu de routeplanning te verbeteren.

Wegen in segmenten verdeeld

Voorheen werd per wegtype een vaste gemiddelde snelheid als uitgangspunt genomen bij de routeplanning. Met IQ-routes wordt voor iedere weg de daadwerkelijke gemiddelde snelheid genomen. Het is zelfs nog nauwkeuriger want wegen zijn in segmenten opgedeeld, waarbij ieder segment een gemiddelde snelheid heeft. Ruim twee van de drie TomTom-gebruikers staan gebruikersgegevens af. Dat gaat om miljoenen gebruikers, die samen al meer dan 10 miljard kilometers reden. Daardoor is ieder wegsegement al meer dan 1.000 keer gemeten. Met meer dan een half miljard metingen per dag blijft de database met snelheidsprofielen groeien. De gemiddelde snelheid zal natuurlijk ook afhankelijk zijn van het moment van de dag. Hier wordt nog maar beperkt rekening mee gehouden, verklaart Joost van der Made, Product Line Manager bij TomTom: "Er is momenteel alleen onderscheid gemaakt tussen weekend en werkdag. Dat levert soms al duidelijke verschillen op. Zo bleek bij het plannen van mijn route vanuit Amsterdam naar de CeBIT in Hannover de reistijd op zondag een half uur korter dan op maandag.

banner 

Aan de hand van deze gegevens berekent de unieke IQ Routes™-technologie van TomTom je optimale route. Deze route is gebaseerd op de snelheid die daadwerkelijk op wegen wordt gereden en niet alleen op maximumsnelheden. Er wordt dus rekening gehouden met eventuele vertragende factoren (zoals drukke kruispunten, zebrapaden en zelfs winkelend publiek).

Deze gegevens verbeteren de kwaliteit van TomTom-navigatie in het algemeen, maar zijn met name van nut voor de gedetailleerde routes die we geven als je op een specifiek tijdstip of een specifieke dag wilt reizen.

Overal de weg weten
Dus zelfs als je door onbekende gebieden rijdt, weet je overal de kortste weg dankzij de gezamenlijke rijervaringen van miljoenen TomTom-gebruikers. Met IQ Routes™ ligt de slimste route binnen handbereik, ongeacht het tijdstip en of je nu in de stad rijdt, op de snelweg, of op een secundaire weg.

Wist je dat?

De IQ Routes™-technologie je in ruim vijftig procent van de gevallen een snellere route geeft? En niet vergeten: IQ Routes™ is slechts een van de vele baanbrekende TomTom-technologieën die je reis sneller, gemakkelijker, veiliger, voorspelbaarder en relaxter maken.

Geavanceerde rijstrookaanwijzing
Met de geavanceerde rijstrookaanwijzingen van TomTom wordt het duidelijker wat je precies moet doen als je een ingewikkeld knooppunt nadert. Hierdoor mis je de afslag niet en hoef je niet op het laatste moment gevaarlijke manoeuvres uit te halen om van rijstrook te wisselen.

pl1.png 

pl2.png

Bij het naderen van een ingewikkeld knooppunt zie je een statische 3D-afbeelding op je scherm, waarop je duidelijk kunt zien welke rijstrook of rijstroken je moet nemen.

pl3.png

Dankzij de geavanceerde rijstrookaanwijzingen navigeer je relaxed en veilig door zelfs de ingewikkeldste en drukste knooppunten.

bron: www.tomtom.com


{moscomment}