Vergelijk TomTom One XL en MIO C520t

TomTom Xl vs MIO C520t

Ik heb de TomTom One XL en de MIO C520t beide getest. In dit verslag lees je de belangrijkste voor -en nadelen van beide systemen.

Design:
Zowel TT als MIO erg mooi, maar hier wint de mio het nipt. Allebei degelijke apparaten die wel tegen een stootje kunnen. Mio heeft een goedkoop hoesje, TT heeft er geen.

Bevestiging in auto:
Bij MIO is dit beter dan bij TT. Plaatsen en verwijderen is bij MIO stukken beter. Een ander voordeel is dat de MIO de stekkers op de mount heeft zitten en bij TT moet je elke keer de stroom en TMC ontvanger weer aansluiten. Bij TT altijd twee handen nodig om apparaat te plaatsen en te verwijderen bij MIO kan dit simple met 1 hand.

Bediening:
TT wint. MIO ook te doen maar hier moet je eerst aan wennen. Menu's bij MIO zijn inderdaad traag en bij TT zoals altijd zeer snel.

Grafische interface:
MIO scoort hier gewoon hoog. De kaarten zien er gelikt uit. Een genot om naar te kijken. TT blijft hier achter.
Ook indeling van MIO is mooi. Je kunt snel naar verkeersinfo en poi's.

Navigatie:
TT doet dit goed. Bij MIO af en toe vreemde routes voorgeschoteld gekregen. Berekenen van een route gaat op een MIO weer een stuk sneller. Positieaanduiding is bij MIO een stuk minder als bij TT. Bij mij liep de MIO altijd achter. Als je bij de MIO op het scherm keek dan leek een afslag nog ver weg op het scherm maar in de werkelijkheid was je er al bijna. Vond dit best irritant. Bij TT heb je hier een veel beter gevoel bij.

TMC:
Dit is niet helemaal eerlijk te vergelijken. TT krijgt nog een nieuwe ontvanger die wel goed schijnt te werken. Maar op basis van de huidige gegevens de volgende resultaten.

Bij TT duurt het lang voordat er een zender is gevonden. Vervolgens heeft hij er moeite mee omdeze vast te houden. De manier waarmee TT met de verkeersinfo omgaat is wel weer mooi. Hij geeft de vertragingstijd aan die een file veroorzaakt.

De MIO heeft razend snel een zender gevonden en binnen no time heb je een hele rits meldingen binnen. Ook wordt de zender goed vastgehouden en scant hij andere zenders voor informatie. Ik heb alleen mijn vraagtekens hoe de MIO met deze info omgaat. Je hebt ook niet de keuze om zelf te beslissenof je een file wilt omzeilen. Daarnaast kun je geen selectie maken dat je alleen de files op jouw route wilt zien. Dit kan bij TT weer wel.

Geluid:
TT zeer goed. MIO zeer slecht. Slechte stemmen en er zit een kraak in het geluid. Voor mij de reden om hem terug te brengen.

Overall:
Hoewel de MIO er mooi uitziet, zowel apparaat als de grafische interface zitten er een paar nadelen aan die hem wat mij betreft de das omdoen. Dit is met name het achterlopen bij navigeren en het geluid. Wat mij betreft is TT de winnaar.

Op de TT zit echter verder weinig ruimte (tot geen) om extra zaken op het apparaat te zetten maar als je hem echt gebruikt waarvoor het bedoelt is, navigeren, dan is de TT de beste keus.