Virtuele PC op geheugenkaartje

mojopac.gif

  

 

 

 


Dankzij een nieuw computerprogramma met de naam MojoPac is het mogelijk gebruik te maken van publieke computers, bijvoorbeeld in internetcafés, scholen of bibliotheken, zonder sporen achter te laten.

Veel mensen maken zich, soms terecht, zorgen dat ze als ze gebruikmaken van computers in openbare ruimten gegevens over zichzelf als tijdelijke gebruiker op die bewuste computer achterlaten.

Met de MojoPac software hoeft dat niet meer. Dit programma kan een flashgeheugen kaartje, maar ook een apparaat als een iPod, of een draagbare harde schijf omtoveren tot een soort virtuele computer waarop de meeste programma’s die onder Windows XP werken ook draaien.

Het programma werkt in de huidige versie alleen nog maar met Windows XP, maar het bedrijf hoopt nog deze zomer een versie te lanceren voor Windows Vista. En er zijn plannen om het programma ook voor Apple computers en voor Linux-systemen uit te gaan brengen.

Het gratis programma kan worden geïnstalleerd op vrijwel elke usb flash geheugenkaart die in omloop is. Daarnaast kan het worden geïnstalleerd op mp3-spelers zoals iPods en dergelijke en op draagbare externe harde schijven.

Indien de MojoPac softwareschil is gecreëerd, dan moeten gebruikers daarop hun software installeren zoals ze dat ook op een gewone Windows XP machine zouden doen. MojoPac kan overweg met veel software zoals Microsoft Office, Adobe Photoshop en veel gratis programma’s.

RingCube Technologies, de maker van MojoPack, zegt dat het programma niet alleen geschikt is om te gebruiken op computers in openbare ruimten, het kan ook worden gebruikt door verschillende mensen die het gebruik van één computer delen. Een virus dat bij de ene gebruiker op zijn virtuele computer optreedt, heeft geen invloed op de andere gebruikers die met MojoPack werken.

Diverse programma’s werken onder MojoPack. De website http://www.portableapps.com/ heeft een handig overzichtje samengesteld van de applicaties die zich lenen om op een flash geheugenstickje of -kaartje te zetten. De lijst bevat meer dan drie dozijn programma’s, waaronder virussoftware, webbrowsers, data opslagsoftware en software om documenten te bekijken en te bewerken.

Bron: www.telegraaf.nl